Love and Pride

Driekoningen 2015. Een DJ draait vandaag 3 koningsplaatjes op de radio. Ik zit er een beetje bij weg te dromen….

Het gezin waarin ik opgroeide was in den beginne nog redelijk RK. Mijn ouders zagen er later alleen nog hypocrisie in, maar dat is een ander verhaal. Maar in de jaren 70 was het nog alles erop en eraan wat de klok sloeg. Tot misdienaren en koorzangeressen werden mijn broers, zus en ik gebombardeerd.

Ach, zo erg was dat allemaal niet. De priesters in onze parochie werden hooguit verdacht van een iets meer dan platonische relatie met de huishoudster van de pastorie en onteerden geen kleine kinderen, voor zover ik weet.

En…. we hadden ook geweldige tradities! Driekoningen werd gevierd vlak vóórdat de kerstboom dramatisch werd afgetuigd als onderdeel van een nietsontziende januarischoonmaak.

Het begon op 5 januari. In de heerlijke, zelfgebakken tulbandcake met rozijntjes en sukade bij de avondkoffie. In één van de stukken heerlijke, zelfgebakken tulband zat een grote boon. Ik weet niet meer wat precies, ik geloof een droge, witte.

Als jij de gelukkige was met de boon in haar of zijn stuk cake – uiteraard uitkijken dat je je er niet per ongeluk in verslikte – dan werd je onmiddellijk gekroond, tot koning of koningin! De kroon was weliswaar van karton, maar betekende wel 1 hele dag absolute monarchie met jou aan het hoofd.

Jij bepaalde de spelletjes, wat er gegeten werd en alle huishoudelijke klusjes werden geruisloos van je overgenomen. Geweldig!

Maar, het was wel de bedoeling dat je je óók waardig gedroeg ten opzichte van de onderdanen-van-één-dag, minzaamheid toonde en een goede sfeer wist te bewaren in het huis dat jouw koninkrijk was. Het was balanceren met die kroon op je hoofd!

Tegenwoordig heb ik mezelf gewoon dagelijks tot koningin gekroond. Over m’n eigen leven. En ja….dat brengt ook verantwoordelijkheiden met zich mee. Best een gezonde levenshouding vind ik zelf. Misschien zit er een klein worteltje van gezonde liefde en trots in die oude, katholieke traditie.

Ik noem mezelf allang niet katholiek meer. Zelfs geen christen. Ook niets anders. Ik ben gewoon een mens die heilig in het leven en de liefde en in vrijheid gelooft.

Maar vóór we in al onze wijsheid aanhangers van welke religieuze stroming dan ook gaan veroordelen: het lijkt me geen aanrader om de worteltjes van liefde en trots die zijn uitgekiemd te vertrappen en het kind met het badwater weg te gooien….

Daily words Uncategorized

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: