Work to Do

Oh, ik doe er zelf aan mee hoor. Zonder dat er een cent tegenover staat, coach ik een inburgerende dame bij het leren van de Nederlandse taal en maakte ik tot en met vandaag radio voor een lokale omroep zonder enige tegenprestatie. Daarnaast heb ik een betaalde baan en run ik een bedrijf. Maar ook dat zijn dingen die ik leuk vind om te doen, anders begon ik er niet eens aan.

Ik zou er onmiddellijk mee moeten stoppen, want ik doe mezelf ermee te kort. Met dat vrijwilligerswerk, bedoel ik.

Enkele van mijn beste kwaliteiten zet ik in, zonder dat dat een redelijke compensatie oplevert. Een fatsoenlijke vergoeding zou mij in staat stellen die tijd zonder zorgen te besteden en iemand anders niet het gevoel te geven van mijn goedertierenheid afhankelijk te zijn.

Nu moet ik betaald werk dat niet anders gepland kan worden vóór laten gaan ten koste van het taalcoachen. Een zakelijke afspraak is altijd belangrijker voor mij…Terwijl het voor de samenleving cruciaal kan zijn of iemand zich wel of niet de Nederlandse taal goed eigen maakt.

Vandaag gaat dit mechanisme ook ten koste van mijn grote passie: radio maken. Informatie en muziek boetseren tot iets wat heerlijk is om je bij te amuseren en op de hoogte te blijven.

Vandaag stop ik ermee, want ik heb het te druk met geld verdienen. Ik kan het me niet permitteren betaald werk aan mijn neus voorbij te laten gaan…

Voor werkgevers van vrijwilligers is de situatie ook niet ideaal: hoe kun je in vredesnaam een beroep doen op werkdiscipline en hoge kwaliteitseisen stellen als de mensen het werk als liefhebberij en zonder dat daar iets tegenover staat doen? Waarom zou je investeren in training en coaching van mensen die toch ieder moment weer kunnen vertrekken?

Het komt de samenleving gewoon niet ten goede. Niet aan de kant van de vrijwilliger, niet aan de kant van degene die gebruik maakt van de diensten van de vrijwilliger en in wezen ook niet voor de organisaties die al dan niet noodgedwongen gebruik maken van vrijwilligers.

Geld krijgen of geven voor iets maakt het voor alle partijen waardevol. In de nieuwe economie waar ik – geheel zonder vergoeding, maar wel in ieders belang haha –  aan werk, bestaat vrijwilligerswerk helemaal niet en is geld verdienen met iets waar je veel vreugde aan beleeft absoluut geen vuil zaakje meer!

 

Nieuwe economie Radioteksten

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: