Eyes without a face – Billy Idol

Een hoop is er te doen over het zogenaamde boerkaverbod. Persoonlijk vind ik er wel veel voor te zeggen dat je minstens je gezicht toont, als je ook face to face met iemand praat…Aan de andere kant is vrijheid een groot goed en misschien weegt vrije keuze zelfs wel zwaarder. Maar wat mij verbaast, is dat er nooit meer gekeken wordt naar de context van dit advies van de profeet Mohammed…Het advies van een vooruitstrevend en visionair man in een primitieve samenleving.

De profeet stelde dat vrouwen gelijk zijn aan mannen voor God. Een revolutionaire gedachte in die tijd. Vrouwen werden op dat moment beschouwd als niet meer dan handelswaar bij de volken waar de Islam ontstond. Mannen behandelden en handelden in vrouwen alsof zij deel uitmaakten van de veestapel.

Mohammed kwam manmoedig op voor hun rechten: vrouwen waren gelijkwaardig aan mannen en moesten dus de gelegenheid krijgen zich vrij te bewegen binnen de samenleving.

Misschien kun je je voorstellen dat dat een wat abrupte verandering was…Vrije vrouwen werden gezien als verdwaald vee…vrouwen voelden zich daarom redelijk vogelvrij in hun nieuwe positie… Vandaar het welgemeende advies: bedek je lichaam en kleed je ingetogen, dat beschermt je beter tegen macho’s die het verhaal nog niet helemaal snappen. Dat voelde veiliger! Begrijpelijk!

We zijn nu ettelijke eeuwen verder en gelukkig is onze samenleving in zoverre wereldwijd geëvolueerd, dat onbedekte vrouwen niet meer gezien worden als weggelopen veestapel. In verreweg de meeste samenlevingen niet meer althans.

Het advies van de profeet is op veel plekken achterhaald. Ik heb zo het idee dat iemand van dat formaat begrijpt dat het advies zo langzamerhand een beetje in de wind geslagen kan worden.

En oh, uiteraard heb je het recht en de vrijheid om jouw  religieuze tradities te eren met bijvoorbeeld hijab of hoofddoek, maar ik kan me zo voorstellen dat je na al die eeuwen vol ontwikkeling volop een gelovige en gerespecteerde moslima kunt zijn, zonder dat je je hele lichaam verstopt onder een berg stof.

Daily words

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: