Power 2 all our friends – Cliff Richard

In de wandelgangen hoorde ik een wetenschappelijke collega schamperen over directe democratie. Het volk zou daar niet capabel genoeg voor zijn… Ik weet bijna zeker dat hij zichzelf ver verheven acht boven de gewone mensch. Mijn stekels staan overeind als ik geconfronteerd word met dit soort narcistische fantasieën!

Voor een deugdelijke samenleving heb je een parlementaire elite nodig? Ik waag het te betwijfelen…Er is veel te weinig vertrouwen en betrokkenheid bij de politiek om dit verouderde systeem in stand te blijven houden. Dit behelst in wezen toch de macht die we samen uitoefenen om een zo mooi mogelijke samenleving te scheppen…

Met onze technische mogelijkheden is een directe democratie gewoon simpelweg mogelijk. In plaats van 150 parlementsleden, kunnen we 18 miljoen stemmen laten gelden.

Niemand lijkt die mogelijkheid serieus te nemen. Geven we dan zo graag onze persoonlijke macht weg? Of heeft het te maken met het feit dat onze regeringen alleen in naam de touwtjes in handen hebben?

Het verbaast me, ja, het wekt mijn boosheid op dat de directe democratie kunstmatig op afstand gehouden wordt. Bankzaken en belastingaangifte wel online en stemmen niet? Stemmen is blijkbaar alleen nog mogelijk met een rood potlood. Iemand enig idee waarom dat zo is? Ik wel: het is onzin en er zit een dubieus machtsspel achter.

En ja, ik heb wel vertrouwen in de mens. Vertrouwen in mezelf. En ik geloof dat iedereen meetelt. Niemand is gebaat bij onheil, misbruik en ellende. Openheid en samenwerking kan een samenleving brengen die zowel vrijheid als veiligheid en zowel verbondenheid als ontwikkeling garandeert.

Ben ik een naïeve idealist? Blijkbaar is de modus dat de mens niet deugt. Daar ga ik niet in mee. Ik geloof in een samenleving die wérkt voor iedereen en waarin iedereen gezien en gehoord wordt. Het wordt hoog tijd dat onze moraal en ons moreel gaat passen bij wat er technisch mogelijk is.

Juist deze krakkemikkige parlementaire democratie schept ruimte voor populisme en inherent de boodschap dat democratie niet werkt.

Ik denk dat we snel deze volgende stap moeten nemen. Anders lopen we serieus het risico ons mooie democratische bouwwerk te verliezen…

Daily words

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: