Dream on! – Aerosmith

Een dromerige vrouw. Soms in gedachten; er niet helemaal bij. Is dat wel veilig in het verkeer? Vergeet ze niet aan alles te denken, zoals een vrouw betaamt? Vragen die vaak gesteld worden als je – zoals ik regelmatig doe – het vaak weinig inspirerende nu even opzij zet en jezelf wijdt aan gedachten over hoe zaken zouden kunnen zijn. Hoe het anders zou kunnen, hoe dingen beter werken. Een vlucht ook uit een oppervlakkige en in essentie onrechtvaardige samenleving, waarin we nog steeds niet in staat zijn om elkaar onvoorwaardelijk te respecteren.

En ik ben er heus en absoluut bij! Ik kom alleen ergens anders vandaan, maar ik voel het allemaal haarfijn aan. Soms is het teveel. Dan is wegdromen – me acuut even terugtrekken – één van de beste opties. Ja, zelfs een noodzakelijk pauzemoment. En…als het nodig is, dan blijf ik gewoon hoor! Ik heb het redelijk onder controle.

Ja natuurlijk, soms ontgaan me dingen omdat ik te snel wegvlucht. Er zijn natuurlijk zat lieve mensen die zich erop toeleggen fijne zaken in het leven te roepen! Maar in de basis…in de basis gebeurt er weinig grensverleggends…Daar erger ik me elke dag aan als ik mezelf dwing om het nieuws tot me te nemen…

Tegenwoordig deel ik mijn mooie dromen met deze wereld, trouwens. Dat doe ik op één specifiek veld, namelijk economie. Denk maar niet dat iemand het openlijk serieus neemt. Maar ach, het weerhoudt me nergens van: ik weet hoeveel waarde mooie dromen hierover hebben!

Blijkbaar heb je slechts de keuze uit je aanpassen en accepteren wat er allemaal in de basis fout zit of als niet functionerend, inadequaat, zwak of zelfs als ‘gevaarlijk’ gekwalificeerd worden.

Nee. De realistische wereld houdt zich liever bezig met nachtmerries. Hoe de toch al zeer matige realiteit nog een stapje erger kan…Game of Thrones, Hunger Games, Black Mirror, Breaking Bad, A Handmaid’s tale. Hou me ten goede: dit zijn absoluut geweldige verhalen die verteld mogen worden. Moeten worden!

Maar is de nachtmerrie niet net zo goed naïef te noemen?

Het lijkt wel of de mooie droom verboden is. Of niet interessant. Of niet realistisch. Misschien wordt een mooie droom afgedaan als saai?

Zou het zo kunnen zijn dat we onszelf hier onderschatten?

Zou het zo zijn dat we nog steeds denken dat we intrinsiek ‘slecht’ zijn, terwijl dat uitgangspunt meer hiervan schept? Dat we keihard moeten zijn voor onszelf en anderen om maar enigszins mee te tellen?

Technisch zijn we tot véél in staat. terwijl we elke werkelijkheid die we wensen gewoon kunnen scheppen.

Een nachtmerrie waarin geavanceerde technologie de situatie nóg helser maakt… Dat kan.

Wat ook kan is de mooie droom…De ontwikkeling naar iets wezenlijk anders. Geen brave werkelijkheid, maar eentje die werkt. Waarin we vieren dat we samen zijn, maar ook uniek en helemaal vrij. Een werkelijkheid waarin zelfs ik van ganser harte wakker blijf…

Algemeen

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: