Waterfall – Wendy & Lisa

Nee, ik ben geen samenzweringsdenker, maar ik maak me ernstig zorgen. Al een paar jaar lang. Over ons water. En of dat beschikbaar en betaalbaar blijft.


In mijn professionele loopbaan heb ik een tijdlang Nederlandse waterbedrijven opgeleid om bewuster om te gaan met hun langetermijninvesteringen. Ik was altijd sterk onder de indruk van de bevlogenheid van deze mensen water te leveren van een uitzonderlijke hoge kwaliteit. Uit verreweg de meeste Nederlandse kranen vloeit water dat met gemak de kwaliteit van bronwater evenaart, zo niet overtreft.Ik denk dat het alweer zo’n tien jaar geleden is dat een achterneef – zeer succesvol werkzaam in de marketing – vol trots vertelde dat het hem en zijn collega’s gelukt is ervoor te zorgen dat Nederlanders water drinken uit flesjes die ze kopen voor een prijs die tientallen malen hoger ligt dan het fantastische water dat ze zó uit de kraan kunnen tappen… Ik snap dat dit een grote prestatie is op marketinggebied. Je krijgt iets verkocht met een winstmarge van honderden procenten…Toen begon ik me al af te vragen of er misschien nog een extra gedachtegang achter zit om mensen eraan te laten wennen dat drinkwater erg duur is. Dit idee heeft me niet losgelaten. Ik geef toe, dit riekt naar conspiracy thinking, maar het idee is te belangrijk om niet wereldkundig te maken.Het is duidelijk dat onze fossiele grondstoffen zo langzamerhand op raken. En het is ook niet goed te praten dat wij stoffen die er tienduizenden jaren over gedaan hebben om zich te vormen, diep in de aarde, even binnen hooguit een paar honderd jaar al bijna hebben opgesoupeerd. Gelukkig zijn er technische mogelijkheden genoeg aan het ontstaan – hulde aan de technische crew – om ons van voldoende stroom, gas en brandstof te voorzien. Autorijden is hierbij een dingetje. Er wordt nu al veel op elektriciteit gereden en steeds minder op benzine. Die elektriciteit moet allemaal worden opgewekt en hiervoor wordt nog steeds voor het grootste gedeelte gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Als we duurzaam elektriciteit willen opwekken – op termijn moeten we wel – kan het heel goed zijn dat dit een veel te grote wissel trekt op de productiecapaciteit. Bovendien kunnen voor de noodzakelijke opslag van elektriciteit alleen nog maar milieuonvriendelijk geproduceerde batterijen gebruikt worden. Regelmatig spreek ik mensen die het kunnen weten en die zijn er redelijk zeker van dat auto’s die rijden op waterstof uiteindelijk de beste optie zijn voor toekomstige, milieuvriendelijke verplaatsing per automobiel, zonder te veel uitstoot van broeikasgassen. Deze techniek schijnt ooit gepatenteerd te zijn door een grote olieboer, maar op dit moment zijn de ontwikkelingen eindelijk in een vergevorderd stadium. Dit zou betekenen: goedkope brandstof! Want als grondstof hiervoor kan gewoon water dienen…

Maar nu de spreekwoordelijke waterslang onder het gras…

We weten allemaal hoe groot de belangen zijn van de oliebedrijven, die straks niet meer de beschikking hebben over fossiele olie. Zouden zij misschien achter het experiment zitten van het verkopen van dure flesjes water ?

Alweer een paar jaar geleden wilde men in Nederland gaan experimenteren met het winnen van schaliegas. Gelukkig was de tegenstand hier te groot. Het protest kwam met name ook van de waterbedrijven: als er schaliegas gewonnen gaat worden, gaat dat gegarandeerd zéér ten koste van ons zuivere drinkwater uit de kraan.

In de Verenigde Staten kampen hele gebieden bij het winnen van schaliegas met de desastreuze gevolgen van bedorven drinkwater.

Mocht je misschien hopen dat schaliegas een goede vervanging van het niet meer op een fatsoenlijke manier te winnen aardgas is: ik waag het ernstig te betwijfelen. Kijk naar het productieproces en de opbrengst van schaliegaswinning: ik denk serieus dat dit nooit rendabel gemaakt kan worden…Dat sommetje zal ik nog eens maken.

Je voelt vast al waar ik met dit verhaal heen wil…Is dit misschien de volgende stap van de almachtige olie-industrie om schoon water uit de kraan kunstmatig schaars en dus dúúr te maken? Dan kunnen de winstmarges van autobrandstof verkopen gewoon worden doorgezet in de toekomst…

Oh, ik kan er best naast zitten en spoken en samenzweringen verzinnen die er niet zijn…Toch is dit opruiende verhaal misschien een reden om waakzaam te blijven als het om ons loepzuivere drinkwater gaat.

Daily words Uncategorized

Citroenvlinder View All →

Past duidelijk wel in het plaatje en houdt dat zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: